Печі, буржуйки
Буржуйкою називають металеву піч тривалого горіння. Дуже часто буржуйки обладнуються варильними поверхнями, що дає можливість, якщо не приготувати, то хоча б розігріти їжу. Але основне їхнє призначення — обігрівання приміщення.
- 2636
- 2646
- 3050
Зазвичай "класична" буржуйка працює на дровах (реж — на вугіллі). У топку поміщають дрова та підпалюють. Зола з обгорілих полінів висипається вниз, у поличник, через отвори, зроблені в дні топки. Поляльник водночас має бути відкритий, щоб у топку надходив повітря і вогонь не гас. Чадний газ (дим) підіймається вгору топки та димоходом виходить назовні. Якщо в димоході є шиберна засувка (перегородка), то покрив її можна збільшити тягу, і дим виходитиме інтенсивніше.